Welkom bij

Wereldwinkel Renkum

Renkum Fairtrade Gemeente

Sinds 2009 doet Nederland mee om gemeenten te stimuleren de titel Fairtrade Gemeente te bemachtigen.  Zo startten ook in 2009 in Renkum mensen met het initiatief Fairtrade Gemeente Renkum. Een kleine groep mensen spande zich in om de supermarkten, ondernemers, de lokale overheid, scholen en inwoners van Renkum bewust te maken van Fairtrade en onder hen het gebruik van fairtrade producten te stimuleren.

Onder Fairtrade verstaan we de handel met producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die tot doel heeft dat de boeren en andere leveranciers in deze landen een redelijke beloning krijgen voor hun product. Fairtrade organisaties helpen de producenten hun producten te verkopen, zodat zij hun omzet en rendement kunnen verhogen en kunnen groeien. Dankzij Fairtrade verbetert hun handelspositie en krijgen de boeren, arbeiders en hun families de kans om zelfstandig te functioneren.

Criteria Fairtrade Gemeente

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Als lokale gemeenschap kun je de titel Fairtrade Gemeente bemachtigen.De gemeente ontvangt de titel wanneer de lokale gemeenschap voldoet aan zes campagnecriteria.

  1. Een werkgroep stimuleert fairtrade. Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en behouden.
  2. De lokale overheid kiest fairtrade. Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór fairtrade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt fairtrade in.
  3. Winkels en horeca verkopen fairtrade producten. In plaatselijke winkels verkopen ze duidelijk zichtbaar eerlijke producten. Horecazaken serveren fairtrade producten.
  4. Bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade.Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kopen en gebruiken fairtrade producten.
  5. Lokale (media)aandacht voor fairtrade. Er bestaat een strategie om de campagne langdurig in het nieuws te houden. De werkgroep organiseert publieksevenementen.
  6. Stimuleer maatschappelijk verantwoord ondernemen. De werkgroep ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid.

En op 7 april 2012 was het een feit: het certificaat 'Fairtrade Gemeente’ werd uitgereikt aan de gemeente Renkum.

En uiteraard was er ruime media-aandacht voor dit heuglijke feit. Lees hierover via onderstaande links:

www.dropbox.com/s/oqidswnagaujcq8/Gelderlander120410.pdf

www.dropbox.com/s/u3h2kvm8pxzdnb5/HenL120411a.pdf

www.dropbox.com/s/w3l1hfcnzq3og9s/HenL120411b.pdf

 

Lees meer over Fairtrade Gemeente Renkum op: www.fairtradegemeenterenkum.nl